Goede voornemens volhouden
Zo doe je dat
Het is bijna januari, dé maand waarin de goede voornemens weer uit de kast komen. Een paar van die voornemens zijn vaak afvallen, meer bewegen, meer sporten, geld besparen, minder alcohol etc. Vaak lukt het de maand januari nog wel om die drie keer per week naar de sportschool gaan vol te houden, die chocolade te laten liggen of dat glaasje wijn te laten staan. Maar naarmate februari nadert wordt het steeds lastiger. Je gaat één keer de mist in, de week erop nogmaals en denkt dan, laat maar. Dit heeft toch geen zin. Herkenbaar? Dan is deze blog voor jou geschreven.
Na dit artikel weet jij precies hoe je dit jaar je goede voornemens wél gaat volhouden.
Onderwerpen
- Waarom maken we goede voornemens?
- Stel een goed goed voornemen op
- Voorbereiding op je goede voornemens
- Het is 1 januari, wat nu?
- Het volhouden van je goede voornemens
- Conclusie: het volhouden van je goede voornemens, hoe doe je dat?
Waarom maken we goede voornemens?
Het is januari en plots lijkt iedereen het leven drastisch te willen veranderen. Volgend jaar is die persoon echt een ander mens. Er moet meer worden gesport, gezonder gegeten, meer worden gespaard of minder alcohol worden gedronken. Maar waarom doen we onszelf dit eigenlijk aan? Dit zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom mensen aan goede voornemens doen:
-
De start van een nieuw jaar wordt vaak gezien als een schone lei of een nieuw begin, waardoor het een ideaal moment is om doelen te stellen en veranderingen door te voeren.
-
Mensen reflecteren op het afgelopen jaar en identificeren gebieden waarin ze willen verbeteren. Goede voornemens kunnen betrekking hebben op gezondheid, carrière, educatie, relaties of persoonlijke vaardigheden.
-
Het stellen van doelen geeft mensen een duidelijk plan en richting. Het formuleren van goede voornemens kan helpen bij het aanbrengen van structuur en het bieden van motivatie om specifieke doelen te bereiken.
-
Goede voornemens maken is een wijdverbreide traditie. Sociale invloeden en culturele gebruiken moedigen mensen aan om mee te doen en hun doelen en ambities te delen met vrienden en familie.
-
Goede voornemens zijn vaak een uiting van hoop en optimisme. Mensen geloven dat verandering mogelijk is en dat ze door hun acties hun leven ten goede kunnen veranderen.
Goede voornemens kunnen heel goed uitpakken. Toch leiden ze in vele gevallen tot een teleurstelling. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Maar hoe?
Stel een goed goed voornemen op
Een goed goed voornemen? Ja, inderdaad. Een goed voornemen is namelijk vaak heel abstract. ‘Ik wil afvallen’ ‘Ik wil meer sporten’ ‘Ik wil minder alcohol drinken’. Dit is heel abstract. Maak een doel helder en meetbaar, alleen dan kun je jezelf er aan houden. Hoe? Pak pen en papier want we gaan een aantal dingen noteren:
1. Maak het meetbaar. Wil je meer sporten? Schrijf dan op hoevaak en wanneer je dit gaat doen. Bijvoorbeeld: ik ga twee keer per week sporten, op maandag ga ik naar de sportschool en op donderdag ga ik hardlopen. Nu weet je exact wat je iedere week te wachten staat.
2. Maak het realistisch. Om even in het voorbeeld van het sporten te blijven – sport jij op dit moment helemaal niet? Ga jezelf dan niet opleggen om direct met vier keer per week te beginnen. Er is een grote kans dat je dit niet volhoudt. Maak het realistisch door klein te beginnen en vanuit daar op te bouwen. Wil je afvallen? Maak dan niet het doel om een kilo per week te verliezen, maar bijvoorbeeld twee kilo per maand.
3. Besef dat het tijd kost. Wil jij meer sporten? Dan gaat dit tijd kosten. Je zult dus ergens tijd wat je voorheen ergens anders aan hebt besteed moeten inleveren. Denk hierover na en noteer dit voor jezelf. Bijvoorbeeld: op maandag- en donderdagavond keek ik altijd tv, nu ga ik sporten. Besef je dat je helemaal geen tijd hebt? Dan moet je wellicht je voornemen aanpassen door te zeggen dat je vaker de fiets pakt in plaats van de auto naar bepaalde afspraken. De mogelijkheden zijn eindeloos.
4. Waarom wil je dit? Het laatst wat we op dit moment gaan noteren is de ‘waarom’. Waarom wil jij meer sporten, waarom wil je afvallen, waarom wil je minder alcohol drinken? Blijkbaar verwacht je dat je goede voornemen je iets gaat opleveren. En probeer het niet te beperken tot ‘een betere conditie’ of ‘een slanker lichaam’ maar verder te denken en dingen te benoemen als ‘langer kunnen spelen met mijn kinderen’ ‘vaker uit mijn comfortzone durfen te stappen en daardoor zelfverzekerder worden’. Kortom: wat denk je dat het je gaat opleveren?
Als je bovenstaand hebt geformuleerd gaan we door naar het volgende: de voorbereiding.
Voorbereiding op je voornemens
Wanneer je jouw voornemen meetbaar en realistisch hebt gemaakt, genoteerd waarom je dit écht wil en wanneer je hier tijd voor vrij gaat maken (en wat er dus tegenover komt te vervallen), gaan we door naar het volgende: de voorbereiding. Want een goede voorbereiding is het halve werk.
1. Wat heb je nodig om je voornemen te bereiken? Ga je hardlopen, dan heb je hier een outfit voor nodig. Houd er rekening mee dat het koud is buiten, een jack of fijne trui is daarom niet overbodig. Wil je meer geld sparen? Dan ga je dingen moeten laten die je op dit moment wel doet. Wat gaat dit zijn? En wat heb je daarvoor nodig? Wellicht ga je nu één keer per week uiteten en gaat het helpen om een kookboek aan te schaffen waardoor je alsnog een gezellige avond kunt hebben, maar dan met een heerlijke zelfgemaakte maaltijd. Wil je afvallen? Dan is het misschien nodig om die snoeppot in de kast te zetten of misschien wel helemaal weg te doen. Noteer alles wat er in je hoofd opkomt.
2. Noteer waarom het tot nu toe niet is gelukt. Je hebt wellicht al vaker geprobeerd om dit goede voornemen waar te maken, maar hier zit je opnieuw, een jaar later met weer hetzelfde voornemen. Er is natuurlijk een reden waarom het niet is gelukt. Wilde jij afvallen maar kon je toch die bitterballen op dat feestje niet laten staan? Heb je toch wel ja gezegd tegen dat wijntje of het etentje met je vrienden? Er is een reden waarom je jezelf toen niet aan je voornemen kon houden. Wellicht had je teveel trek op dat feestje, geen goed alternatief of durfde je geen nee te zeggen. Noteren waarom het voorheen niet lukte gaat je helpen om je te realiseren hoe je het dit keer kunt voorkomen – dat is trouwens het volgende punt.
3. Noteer hoe je het dit keer wél waar gaat maken. Noteer bij/naast/onder waarom het niet is gelukt, wat je er dit keer aan kan doen om dit te voorkomen. Bijvoorbeeld: als ik uit mijn werk kwam was ik te moe om te sporten. Dit keer ga ik voor werk of direct uit werk door naar de sportschool. Nog een mogelijkheid: ik ga zorgen dat ik een afspraak maak met een vriend/vriendin om naar de sportschool te gaan. Nog een voorbeeld: ik wilde afvallen maar ik kon het niet aan om elke dag honger te hebben. Dit jaar ga ik mijn maaltijden beter plannen waardoor ik in een licht calorietekort zit en niet continue honger hoef te hebben.
Zoals gezegd, een goede voorbereiding is het halve werk. Wellicht is het nodig om enkele boeken te lezen, artikelen op internet, de juist mensen te volgen op Instagram (of juist te ontvlogen), vrienden en familie in te lichten of alvast gezonde boodschappen in huis te halen.
Het is 1 januari, wat nu?
Starten met goede voornemens en het volhouden ervan
Dan is het januari, de dag na oudjaarsdag. Dit is vaak een dag waarop je moe bent. Je bent laat gaat slapen, hebt alcohol gedronken en bent uit je ritme. Hopelijk ben je vrij. Dit is dus de perfecte dag om de laatste voorbereidingen te treffen. En dan komen we direct bij het eerste punt.
1. Kijk wat je per dag kunt doen. Naast je goede voornemens heb je natuurlijk ook gewoon je verplichtingen en andere activiteiten. Het is daarom verstandig om het per dag te bekijken. Wat lukt vandaag wél? Dan kom ik direct op het volgende: maak een planning.
2. Het is goed om te gaan plannen. Maak eerst een weekplanning. Zo zie je precies wanneer je tijd over hebt om tijd te besteden aan je goede voornemen. Ook kun je van de gelegenheid gebruik maken om bijvoorbeeld maaltijden in te plannen, wanneer je boodschappen gaat doen of tijd gaat besteden aan meditatie. Maak daarnaast een dagplanning met je dagelijkse taken. Neem hier ook je goede voornemens in mee. Door het op te nemen in je planning maak je er in je hoofd al tijd voor vrij.
3. Realiseer je dat 1 januari misschien niet de perfecte dag is om te starten, maar wel een start te maken. Zoals bij punt 1 al genoemd, kijk wat je per dag kunt doen. Als je 1 januari helemaal gesloopt bent, ga dan niet sporten maar zorg er wel voor dat je een gezonde maaltijd op tafel zet. Wil je geld besparen? Ga dan geen eten bestellen, maar koop desnoods een klant-en-klaarmaaltijd in de supermarkt zodat je niet in de verleiding komt.
Het volhouden van je goede voornemens
Zo bereik jij je doel
Onderzoek suggereert dat ongeveer 80% van de goede voornemens uiteenvalt tegen de tweede week van februari, wat neerkomt op ongeveer zes weken na het begin van het nieuwe jaar. Dit gaan wij bij deze voorkomen. Hoe?
Conclusie: hoe houd jij je goede voornemens wél vol?
Kies wat bij jou past
Wanneer je goede voornemens maakt, doe je dit als een manier om een frisse start en positieve veranderingen in jouw leven aan te brengen. Het succes van deze voornemens hangt af van hoe je ze formuleert en nastreeft.
Het is belangrijk dat je concrete, realistische en meetbare doelen stelt met een duidelijk plan. Dit betekent dat je begrijpt waarom je bepaalde doelen hebt, een realistische planning maakt, je voorbereidt met de nodige middelen en strategieën, en je levensstijl of gewoonten dienovereenkomstig aanpast.
Wees flexibel, accepteer tegenslagen als deel van het proces en zoek ondersteuning waar nodig. Door klein te beginnen, jouw voortgang bij te houden en geduldig en vriendelijk voor jezelf te zijn, verhoog je de kans om jouw goede voornemens vol te houden en jouw doelen te bereiken.
Geniet van het proces en weet dat elke stap jou dichter bij je doel brengt.
NIEUW! High Protein Recepten
Check onze recepten
De lekkerste recepten, makkelijk te bereiden en rijk aan eiwitten
Eiwitpoeder nodig om te verwerken in de recepten?
Hier kun je geweldige recepten mee maken
Gebruik code PROTEINREVIEWS voor 10% korting
Eerst de review lezen van dit product? Klik dan hier.
Gebruik code ProteinReview10disc voor 10% korting
Wil je meer weten?
Wij van Protein Reviews hebben meerdere producten getest op kwaliteit, voedingswaarde, smaak en resultaat. Benieuwd wat jouw volgende sterke keuze gaat zijn? Bekijk dan hier onze product reviews.
Wil je meer weten over eiwitten en/of gezondheid? Bijvoorbeeld ‘de waarheid achter fatburners‘ of ‘hoe eiwitshakes kunnen helpen bij afvallen‘. Ga dan naar onze blogpostpagina. En heb je ons onderzoek naar het anabole venster al gelezen of ben je benieuwd welke producten wij aanraden als je wil afvallen?
Make your next strong decision.
Reageren of een verzoek voor een volgend blog?
Laat hieronder je gegevens en bericht achter