Eiwitten en supplementen voor duursporters
Verbeter je prestaties en voorkom blessures door deze producten
Doe jij aan hardlopen, voetbal, hockey of een andere vorm van duursport? Tijdens een training verbrand je veel calorieën en daarnaast vraag je veel van je spieren. Het eten van de juiste voeding gaat bijdragen aan je prestaties en het voorkomen van blessures. Maar waar moet je beginnen? Welke voeding of supplementen zijn echt de moeite en het geld waard om te gaan gebruiken? Goed nieuws, in dit artikel zetten de beste eiwitproducten en supplementen voor jou als duursporters op een rij.
Disclaimer
Protein Reviews biedt geen voedingsplan aan. We delen informatie over producten die mogelijk kunnen helpen bij het verbeteren van sportprestaties en het voorkomen van blessures. Het is belangrijk om te benadrukken dat individuele resultaten kunnen variëren en dat het raadplegen van een professional voor persoonlijk advies over sportprestaties altijd wordt aanbevolen. Bij het evalueren van producten is het verstandig om kritisch te zijn en de ingrediënten, veiligheidsinformatie en mogelijke bijwerkingen te raadplegen.
Onderwerpen
- Hoeveel eiwitten heb je als duursporter nodig?
- Producten die een sterke keuze zijn bij duursport
- Eiwitpoeder
- Creatine
- Eiwitrepen
- Supplementen
- Nog enkele tips
Hoeveel eiwitten heb je als duursporter nodig?
Het is goed om je af te vragen hoeveel eiwitten je eigenlijk nodig hebt als je aan duursport doet. Het ligt er uiteraard aan hoeveel je sport. In het artikel ‘eiwitinname op training- en rustdagen‘ gaan wij dieper in op het feit of je lichaam een andere eiwitbehoefte heeft op trainingsdagen. Zeker als je aan duursport doet (en de hoeveelheid hiervan) kan dit sterk variëren.
Op een trainingsdag
Als je aan duursport doet heeft onderzoek uitgewezen dat je tijdens het uitvoeren van je training veel verbrandt. In tegenstelling tot krachttraining blijkt dat zodra je stopt met het duursporten, je lichaam vrij snel teruggaat naar de ‘rustverbranding’. Dit betekent dat je op een rustdag minder eiwitten nodig hebt dan op een trainingsdag. Doe jij echter vier of meer dagen per week aan duursport? Dan raden wij aan de eiwitinname op alle dagen gelijk te houden.
Eiwitinname voor duursporters
Hoeveel eiwitten heb je nodig per dag als duursporter? Dit verschilt uiteraard per persoon. Wij raden aan ongeveer 1,5 tot 2 gram per kilo lichaamsgewicht aan te houden. Zeker op trainingsdagen is de 1,5 gram eiwit een must om te halen.
Wil je meer weten over eiwitten? Bijvoorbeeld of het schadelijk is om teveel eiwitten binnen te krijgen of waar eiwitten uit zijn opgebouwd? Lees dan deze blogpost.
Producten die een sterke keuze zijn bij duursport
1. Eiwitpoeder
Hoe kan het ook anders dat we beginnen met: eiwitpoeder. Eiwitpoeder wordt vaak geassocieerd met krachttraining. Dit is in onze ogen onterecht. Eiwitpoeder kan namelijk op verschillende manieren bijdragen aan de prestaties van duursporters:
- Verzadiging: Eiwitten hebben een verzadigend effect, wat betekent dat ze je langer een vol gevoel kunnen geven na het eten. Aangezien je gedurende een duursport training veel calorieën verbrand is het prettig om je lichaam/maag te vullen met voeding waardoor je vol gaat zitten zodat je niet onnodig een grotere hoeveelheid calorieën binnenkrijgt. Door eiwitpoeder toe te voegen aan maaltijden of shakes, kun je de hongergevoelens verminderen.
- Spierbehoud: Bij het doen van duursport is het belangrijk om spiermassa te behouden in plaats van te verbranden. Eiwitpoeder kan helpen bij het behoud van spiermassa waardoor je blessures voorkomt en prestaties verbetert.
- Spierherstel: Tijdens het duursporten wordt er een grote aanspraak gedaan op je spieren. Er ontstaat beschadiging aan het spierweefsel. Om blessures te voorkomen en prestaties te kunnen verbeteren wil je voldoende eiwitten binnenkrijgen. Eiwitpoeder is daarmee een ideaal product. Vooral whey/wei-eiwit bevat een aminozurenprofiel dat bijdraagt aan de snelle toevoer van eiwitten.
Het is belangrijk om op te merken dat eiwitpoeder geen wondermiddel is voor prestatieverbetering en blessurepreventie. Het moet worden gebruikt als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl.
Wil je meer weten over eiwitpoeder? Bijvoorbeeld of dit gezond is? Lees dan deze blogpost.
Deze creatine is een sterke keuze. XXL Nutrition claimt dat dit de zuiverste creatine monohydraat is die er is, met een onverslaanbare prijs-kwaliteitverhouding.
2. Creatine
Laten we direct met de deur in huis vallen: creatine is niet essentieel voor prestatieverbetering of blessurepreventie. Toch kan het hier wel aan bijdragen. In onze blogpost ‘waarom creatine gebruiken‘ gaan wij dieper in op de voordelen van dit supplement. Wij raden aan deze goed door te lezen, voordat je verder gaat met het lezen van dit bericht.
Creatine kan echter ook bijdragen voor het verbeteren van duursport. Hoe? Door die eindsprint net wel te kunnen maken. Door net voor die finish de laatste kracht uit je te kunnen halen. Door de plotselinge wisseling van snelheid maakt je lichaam aanspraak op je creatine voorraad. Als je deze verhoogt, heeft je lichaam daar baad bij tijdens die laatste print. Echter, zitten er intervaltrainingen in jouw programma? Dan kan creatine een groter effect geven aan je prestatieverbetering. Iedere keer als jij plots je tempo verhoogt, wordt er aanspraak gemaakt op je creatinevoorraad.
Wil je meer weten over creatine: hoevaak, hoe lang of wanneer op de dag je dit supplement moet gebruiken? Lees dan dit bericht.
Benieuwd welke creatine bij ons het best uit de test is gekomen? Dat lees je hier.
MyProtein is een bekend merk op het gebied van supplementen en je kunt bij hen rekenen op hoge kwaliteit.
3. Eiwitrepen
Eiwitrepen zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en samenstellingen, waardoor er voor ieder wat wils is. Ze kunnen gemaakt zijn van verschillende eiwitbronnen, zoals wei-eiwit, caseïne, soja-eiwit of plantaardige eiwitten. Bovendien bevatten ze vaak andere voedingsstoffen, zoals koolhydraten, vetten, vezels en vitaminen.
Eiwitrepen zijn erg handig om mee te nemen. Zo heb je onderweg of op je werk altijd een eiwitrijk tussendoortje bij de hand. En het allergrootste voordeel: ze zijn ontzettend lekker!
Let ook bij eiwitrepen weer goed op welke variant je kiest. Met de hoge hoeveelheid eiwitten zijn ze ideaal om zelfs tijdens je duurtraining te nuttigen. Wij zetten voor jou weer een aantal sterke keuzes op een rij.
Neem vooral de tijd om zelf even te speuren naar een goede eiwitreep. Er zijn onwijs veel verschillende smaken, variaties, structuren en ook de prijzen van de repen verschillen van elkaar.
4. Supplementen
Vitaminen en mineralen in pilvorm kunnen vaak ideaal zijn om je lichaam te voorzien van de nodige aanvullingen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij.
Magnesium: als je doet aan duursport is magnesium vaak een verstandige keuze om bij te slikken. Magnesium draagt bij aan de energieproductie en helpt je spieren ontspannen. Naast training is rust natuurlijk essentieel voor het verbeteren van prestaties en het voorkomen van blessures. Heb jij wel eens last van spierkrampen? Dit kan een wijzen op een tekort aan magnesium. Slik nooit meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zoals aangegeven op de verpakking.
Beta-alanine: dit supplement kan een positieve bijdragen leveren aan je spieruithoudingsvermogen. Het lichaam gebruikt beta-alanine voor de vorming van carnosine. Meer carnosine zorgt er simpel gezegd voor dat je spieren minder snel verzuren. Carnosine zelf kun je niet suppleren. Maar je kunt de carnosineniveaus in je spieren wel verhogen met het slikken beta-alanine. De werking van het middel verschilt hierbij wel per persoon. Er is echter maar één manier om erachter te komen of dit product voor jou geschikt is en dat is: door het te slikken.
Multivitamine: het is misschien een open deur, maar multivitamine kan een goed supplement zijn om bij te slikken. Met name in de wintermaanden hebben veel mensen een te kort aan verschillende vitaminen. Zorg echter altijd dat je naast het slikken van mulitvitamine ook genoeg binnenkrijgt door een gevarieerd dieet met voldoende groenten en fruit.
Met de handige capsules kun op een gemakkelijke manier een extra portie magnesium binnen krijgen. Ideaal voor (duur)sporters!
Beta-alanine versterkt de werking van creatine. Deze van Body&Fit is 100% zuiver en daarmee een sterke keuze als het gaat om Beta-alanine.
5. Nog enkele tips om deze blog af te sluiten
Om af te sluiten zetten wij nog een aantal producten voor je op een rij die mogelijk kunnen helpen bij het verbeteren van je duursport prestaties en het voorkomen van blessures.
- Havermout: Als je doet aan duursport zijn koolhydraten onmisbaar. Je lichaam haalt het meest energie uit koolhydraten. Dit zijn ook de eerste nutriënten waar je lichaam aanspraak op maakt in de verbranding. Eet zowel voor als na je training voldoende koolhydraten om je lichaam te voorzien van voldoende energie. Havermout is een perfecte koolhydraten bron. Je kunt ze verwerken in smoothies, havermoutpap, pannenkoeken of muffins. Havermout voorziet je lichaam van langzame koolhydraten waar je zowel tijdens als buiten je duursport veel profijt van gaat ervaren.
- Protein Granola: wil je naast koolhydraten wat extra eiwitten binnenkrijgen? Dan is protein granola ideaal. Het bevat veelal ook minder suiker dan de reguliere granola die je vindt in je lokale supermarkt.
- Pre-workout: Kun jij wel een extra energyboost gebruiken? Dan is pre-workout voor jou wellicht een sterke keuze om te nemen. Let wel op je dosering. Wil je meer weten over de veiligheid van pre-workout? Lees dan dit bericht. Wil je weten welke pre-workout bij ons als best uit de test komt of waar je dit het best kunt kopen? Dat lees je hier.
- Ben jij veganist? Dan zijn niet alle producten die wij hier hebben besproken geschikt voor jou. Wij hebben wel verschillende veganistische producten onder de loep genomen. Klik hier om onze reviews te bekijken.
Wil je meer weten?
Ben je geïnteresseerd in meer kennis over eiwitten? Bijvoorbeeld waarom je deze voedingsstof nodig hebt of waar het eigenlijk uit bestaat? Op ons blog hebben wij diverse artikelen geschreven over dit onderwerp.
Eerder benieuwd naar onze product reviews? Die lees je hier.
Over welk onderwerp wil jij graag meer info?
Laat het ons weten en wij helpen jou met je volgende sterke beslissing.